Pages

23 decembrie 2010

E sarbatoare iar

Plecam. azi. Peste 2-3 ore de fapt. Inca mai fac bagajele care sunt multee, ca deh, stam 2 saptamani la bunicii din Focsani. Mergem toti 3, dar maine tati pleaca mai departe, catre tari mai calde (nu ca aici nu ar fi cald, sunt 10 grade acum in Bucuresti...). ne asteapta reintalnirea cu bunicii, povesti, brad, cadouri, cozonac, friptura si salate yammi, Craciun in familie, apoi carat Simeon in brate pe aleile orasului, innumarat stelute si beculete, asurzit de pocnitori si artificii, masa intinsa de Anul Nou! si odihnaa, fara trezire la 6, fara fuga fuga la metrou si fuga fuga la birou si iarasi fuga fuga sa le termin pe toate ca e sfarsit de an si fuga fuga. Gata! VACANTA! ce bine miroase si ce frumos se intrevede.
Simeon e atasat de ieri de un fluier rosu pe care l-am luat de prin Cismigiu si de trantit usile de la balcon (sunt 2, din acelea antice, cu geam si ii place cum suna:)); cand se trantesc, si el fericit cu un zambet pana la urechi - pooc!) Hai, bagaje scrie pe mine, miros de brad si drum fara peripetii.

21 decembrie 2010

O, Doamne cum trece timpul! Il vad pe Simeon destul de putin timp din cele 24h si imi dau seama cat de mare s-a facut - mic asa, dar mare mare. Trancaneste pe limba lui, uneori nu are chef si tot mmm, nnn, maraie si maaaamiii, alteori turuie de-ti face capul calendar; cred ca depinde de starea lui de spirit.

Acum suntem doar noi 3 acasa si tot intreaba de bunica pe care a condus-o cu tati la gara - mereu zice "chica, ciu ciu, icu, tataii, mamaiii, căcă" (traducere: bunica s-a dus cu trenul la bunicum la mamaie, la tataie si la unchiu' Cata). Stie insa ca mergem la bunica in cateva zile, dar doar cu mamii , tatiii. Nu stie insa ca tati va pleca de vineri si se va mai intoarce pe 7 ianuarie - cred ca o sa-l strige tot timpul pe la bunici prin casa. Insa va avea acolo alte puncte de distractie, bunicul pe care nu l-a vazut de trei luni si ceva si care il va tunde, unchiul Cata cu care se distreaza copios de obicei, alte rute de plimbare (parcuri nu prea sunt in Focsani, nici jucarele pentru copii, asa ca vom merge pe alei si prin gradinile oamenilor:))

 Este super pasionat de trenuri, avioane si mingi - nu-i plac masinile, cred ca am mai scris acest lucru, vede luna oriunde ar fi seara (chiar daca nu se vede, el tot se uita pe geam si striga dupa ea nuna, una, nunaaa - aseara chiar vroia sa i-l dea pe Pluto sa se joace si nuunaaa cu catelusul:)) cata imaginatie! S-a saturat de jucariile pe care le are asa ca isi face jucarii din orice prinde: oale de bucatarie (le-a luat intr-o zi pe toate 5 dintr-o serie si le-a asezat pe toate cu capul jos, de la mic la mare:)), capace (bate cu mana in ele ca in talgere), nuci (dura, duraaaa); da drumul la toate jucariile din casa care au ceva muzica, isi ia fluierul sau muzicuta si da petrecere:))). Din cand in cand il ia ardoarea de desen si colorat cu creioane specifice, dar destul de rar - prefera mai degraba tabla magentica sa scrie si sa faca figurine cu magnetii.


Zilele trecute cat a fost numai buna zapada prin parc, a stat numai cu fundul pe jos de nu-l mai ridicam de acolo, noroc ca avea salopeta de fas cu care am reusit sa-l imbrac destul de ok, fara mare scandal prin casa.  Si prin parc mai mult cu fundul in zapada - se ridica un pic si se aseza iarasi unde nu era calcata zapada, lua in manusi si arunca zapada in sus sau eventual dezgropa niste frunze putrede - o VESELIE continua:) Am incercat sa construim si un om de zapada, care s-a dovedit a fi un morman de zapada cu niste fructe, pietricele si bete puse strategic, dar l-a facut subit una cu pamantul.

Aaa, si sa nu uit, ca vorbeam aici cu colegele - astazi, 21/12 se produce o Eclipsa Totala de Luna si este prima, de la 1638 (conform National Geographic) care are loc in aceeasi zi cu Solstitiul de Iarna. Mmm, ce zici Simeon?

05 decembrie 2010

Cearcane

De ceva vreme Simeon are cearcane din ce in ce mai mari si mai urate, adica si cearcane rozalii vinetii , si  ceva pungi mai mari care se prelungesc spre jumatatea obrazului, ceea ce ma ingrijoareaza groaznic. Ii fac luni, sper analizele de caca si pipi - zic sper pentru ca nu stiu daca va reusi cineva sa ia ceva pipi prin punga aia minune. Dar vreau sa vad daca exista vreun dubiu de asta intestinal.
Urmatorul pas va fi o ecografie abdominala si renala, nu ma intereseasa cat costa, dar ma duc acolo sa-i vad rinichii si organele interne sa ma asigure un doctor ca sunt paranoia si ca al meu baietel este ok si teafar.
Apoi urmeaza un oftalmolog bun de copii - NU STIU la cine sa ma duc, dar daca nu aud nicio recomandare in urmatoarea saptamana, ma duc la primul care imi iese in cale.
Si ultimul pas, preconizat acum, este ORL.

Mama paranoia scrie pe mine, nevrotica sau cum s-o mai scrie, dar sincer nu cred ca este normal ca un copil la 1 an si 10 luni sa aiba cearcane, mai ales ca acuma doarme cat de cat normal, nu pot zice ca ar fi ne-somnul o cauza. Deci sunt din ce in ce mai ingrijorata. Sper sa fie ok si sa nu ma ajunga totusi o avere toate investigatiile copilului, chiar daca suntem in stare sa dam oricat..

24 noiembrie 2010

La Minut

luni, 22 noiembrie am fost in vizita la Mari si Mariuca. foarte bine si interesant - jucarele noi, culori noi, camera noua, foarte palpitant si intrigant, mai ales ca toate astea au venit cu DOUA fetite din dotare - da, 2, ai citit bine, pentru ca era Mariuca si Andreea - cine stie cunoaste foarte bine ca ele sunt camarade lupta si de dragoste de caand aveau vreo doua luni. Dupa cum ziceam - doua fetite din dotare care ba se cearta, ba se pupa, Andreea urlaaaaa, Mariuca plangeeeee cand este vreo descarcare nervoasa; Andreea bodoganeste , Mariuca se schimonoseste cand este ceva de comentat; Andreea canta, Mariuca fredoneaza si bate din palme cand este vreun negativ. Deci spectacolul a fost deplin pentru Simeon care era asa un spectator pupacit:d Punctul lor comun a fost o locomotiva, mica mica dupa care toti TREI au plans si au tipat. Uf! Noroc cu Mari (aka Maiiii, à la Simeon ) care a impacat urgent spiritele cu masinute, tractorase, mingi si muzica. Vizita cu succes, mai ales ca noi ne-am ales si cu 4 carti cumparate de Maiiii de la Gaudeamus. Succes total! Cred ca o sa invete alfabetul inainte sa stie sa vorbeasca bine:))))))))))

marti, 23 noiembrie: succes la masa de pranz: a mancat 2 feluri de mancare (demult nu s-a mai intamplat asta) si a papacit aproape toata branzica cu smantana de la 17.30 (wow, mare surpriza; secretul ca a fost sursa alimentelor: de la tara de la bunica); joaca joaca joaca cu bunica prin casa, trenulete, carticele, balonase, crosuri intre calorifere :))))))

miercuri, 24 noiembrie, 05.50 dimineata: se scanceste, se smiorcaie si il aud: mama, mama, mamiiii, mamiii, se fatzaie mai tare, se ridica in fund, deschide ochii cautandu-ma, se arunca asa spre mine si tot se smiorcaie: mama, mama, mama!!! dar nu era treaz, ci mai mult o stare de semi-veghe spre somn. Intr-un final a adormit colacit in jurul meu. Cred ca inca mai sufera dupa despartirea continua din fiecare zi, incepand cu 1 octombrie. Mi se rupe inima,dar nu am nicio solutie viabila....:(((((((

insa viitor, 1 decembrie = liber, deci party!!, si sper si 3 decembrie = liber → week-end prelungit pentru mamiiiii si Simeon!!!

Palavre III

Maiii = Mari
Luuuuuna = luna
nnuuuca = nuca
iimaa = inima
uca = Luca (unul din baietii nasilor)
teai = ceai
tai!!! = stai!!
bebe = bebe
u-u-u-u = asa face maimuta (pentru el, maimuta mai face intr-un fel, indescriptibil in cuvinte)
uuuu - ciuciuciuciu = trenul

17 noiembrie 2010

Concert Anton Pann

Pe cat de linistit a stat la recitalul lui tati, pe atat de agitat si fatait si pus pe sotiia fost la concertul formatiei Anton Pann din seara aceasta. Am reusit sa mergem si sa-i ascultam pe baietii (99% sunt baieti, doar o singura fata este la vioara), insa Simeon nu a fost deloc incantat de muzica lor - poate ca am stat si prea in spate (dar sincer, in fata, era un curent teribil de la usile "vintage" care nu se inchid bine si de la aerul conditionat vajaitor), poate ca nu prea a ascultat genul asta de muzica si atunci nu-l atrage, poate ca era o sala prea mare si prea intunecoasa pe timpul concertului, poate ca avea prea mult spatiu la dispozitie. Cert este ca Simeon a fost beleaaaa - am reusit sa stam aproape o ora, doar fiindca a descoperit gaurile de pe spatele fotoliilor si cifrele de pe spatare si se mai aplauda din cand in cand.  Dadea din maini, dansa, imita ce vedea pe scena, se stramba in continuu (doar cand cei care cantau vocal) si mai chitaia uneori. Experienta nu va mai fi repetata:)

Mucii de noiembrie

Cu toate ca Simeon nu a trecut de multe ori prin stari din astea de raceala, rezista destul de bine si scapa destul de repede> Totul a inceput cam in aceeasi perioada cu botox-ul din asfalt, a inceput sa aiba ceva muci, a fost mai fierbinte vreo 2 nopti fornait fiind si matait si hopa, ne-am trezit ca e viroza - nici macar nu am reusit sa ajungem la doctor(al nostru e plecat, altul e inca in concediu, altul e prea ocupa, la spital nu ma duc sa stau la coada 3 ore....) si l-am tratat dupa ureche, cum s-ar spune, spre rusinea mea care sunt total impotriva acestei prcative. I-am dat propolis, miere, ceai cu lamaie - nu prea a vrut - oscilococcinum si nurofen. Acum mai avem ceva muci si atat, muci pe care de obicei ii sufla destul de bine, dar cu buza din dotare, nu am reusit decat cu aspiratorul si cu batista bebelusului. Cea din urma nu este deloc in capul listei preferintelor, mai degraba pe lsita neagra, drept dovada prima seara a urlat teribil, de mi s-a rupt inima. A doua seara mi-a venit ideea sa-i dau lui minunatia de furtun csi sa se joace si la noi, chipurile sa ne scoata mucii si am terminat atat de repede glumind si razand,  incat imi pare rau ca nu mi-a venit ideea de la inceput.
Imunitatea trebuie intarita, asa ca si mucii au avantajele lor - doar doar sa nu ajunga in gat, urechi sau burtica. Inca mai caut un pediatru bun la care sa ma duc oricand am nevoie de ceva sfaturi pentru sanatatea piticului.

10 noiembrie 2010

Auditorium la tati

Am participat in seara aceasta la recitalul cameral sustinut de tati si de 2 prieteni de-ai lui tati: Verona Maier (pian) si Cludiu Danciu (clarinet) - a facut parte din Stagiunea Iosif Sava organizata de Fundatia Accumm si din program au fost Mozart, Schumann, Jean Françaix, Tansman si Poulenc. [am dat toate detaliile, pentru ca postarile astea tot timpul mi le imaginez ca niste scrisori pentru viitor..]

Dupa introducerea detaliata, sa prezentam si publicul: oameni in varsta, cativa tineri, 1 baietel de vreo 6 ani, bunica, Simeon si Sebi si Mariuca: Mariuca, se stie, personalitate puternica in devenire, vorbareata, cantareata, jucausa nu a reusit sa stea inauntru si astfel i-a obligat si pe Mari si Valentin sa stea tot pe afara - mai faceau dadacitul cu randul si statea celalalt sa traga o ureche sau un ochi; Sebi si el vorbaret, nu asa ca fetele:d, drept dovada a reusit sa stea in sala, insa cand nanul nu mai canta si facea si el o pauza, ca asa a scris nenea dirijorul, el "aaa" (si se auzea minunat in sala aceea micuta), drept dovada si Axe cu Costel au facut cu randul la auditat si filmat.


Eu insa cu Simeon am stat in spate, pe un scaun si o masa: Incredibilul acum vine: am asistat la tooooot recitalul fara niciun interes de a face altceva. Simeon a fost pur si simplu absorbit!! Pe tati il stia, l-a mai vazut la fagot, asa ca il imi ta grozav (dar fara sunete) jucandu-si degetele pe nasa, asa il imita el pe tati cantand la fagot. Surpriza mare a fost la concertul pentru clarinet : nu a clipit, am crezut ca a patit ceva de incremenise asa, l-am luat in brate, dar el era foarteee receptiv la ce se canta si la acest nou instrument pe care nu l-a mai studiat pana acum :) se intelege, din priviri nu altfel:)


Au urmat aplauzele si felicitarile si florile si pupaturile si pozele (eu nu am apucat sa fac decat cateva, dar sunt bune si astea, unele chiar sunt de la finuta)





Accident din prea multa dragoste

S-a intamplat inevitabilul - iubirea dintre Vava si Simeon a degenerat intr-o buba mare pentru Simeon :d
De ce si cum? Pai nu am povestit ca ei se intleg f bine, se joaca, se tin de mana si se plimba, se pupa si se imbratiseaza de mama focului, numai ca Vava (aka Vladimir de fapt) este asa, categoria grea, spre sumo pe langa categoria tantarel al meu si in seara aceasta, a venit Vava asa plin de dor si dragoste catre piticotul meu, l-a luat de gat de pe la spate si Simeon hopa-tzopa-bum picat direct in bot, pe romaneste....adica a facut ditamaaiii buza de sus, cu nas julit, barbie si un pic de frunte. Restul sunt neglijabile, dar buzaaa, oo mamaaaa, e de botox veritabil si a lansat minute bune de plans si litri buni de lacrimi (cand am ajuns acasa am vazut minunea; nu am reusit sa-i pun nici gheata si nici paine cu vin, abia am reusit sa-l spal pe ochi....dar spre surprinderea mea a reusit sa manance - sa vedem maine ce-o pati bunica cu el)

Eu nu am fost prezenta la eveniment, am ajuns in parc cam la 20 de minute, cand se stapanise valul de plans si avea iara chef de joaca, dar clar nu vroia sa-l vada pe Vava (care era asa simpatic, vroia sa-l mangaie sa-i treaca buba). Intr-un final au dat noroc, si-au impartit iar jucariile si ca final de poveste, vine Vava cu un servetel sa-l stearga la gura, ca poate poate se sterge de tot:))

Palavre II

Mamaiii, tataiiii = strabunicii lui de la tara pe care i-a tot vazut vara asta si cu care s-a imprietenit pana la urma
Paiii = paiul, de fapt paiele cu care bea diverse
Tai = stai
Hai
Amii - amin
Ditamaiii = nu stiu ce inseamna asta:))) il spune asa cu un accent de zici ca vb incasa, vb lui tati
Ba..ooo = balon :))
Opaaa, opaaa, opaa = de la rima pe care i-am tot zis-o Hopa, Hopa Penelopa!
Opiii

08 noiembrie 2010

La Multi Ani celor dragi

Toate cele bune le urez tuturor celor care poarta numele Sf. Mihail si Gavriil! Sa sporeasca in cele bune si sa aiba mereu liniste si pace in suflet - este foarte important pentru a trece peste multe dintre momentele acestei vieti:) Si am si un cadou pentru fete: niste lotiuni solide din ingrediente 100% naturale aici care cica dau rezultate din cate am mai citit si sunt fff bune, pentru melomani puteti veni la recitalul lui tati de la Palatul Sutu (aka Muzeul Municipiului Bucuresti, Universitate, vis-a-vis de Coltea) de miercuri de la 18.00, iar pentru sportivi: acum sa va duceti la aer, cat mai tine vremea frumoasa de 20 si de grade in noiembrie!

03 noiembrie 2010

Toamna

E din ce in ce mai frig si mai multa ceata de vreo 3 zile incoace. Si e asa de straniu ca trebuie sa stau atat de multe ore departe de pitic. Nu credeam ca o sa gandesc asa vreodata, dar este adevarat - este dureros si de neintors din drum faptul de a sta departe de puiul de om. zi m stat impreuna jumatate de ora dimineata si aproape 2 ore seara. E cam toamna si in sufletul meu.

Ma bucura el de fiecare data cand il vad. Creste, creste si ma oftic ca nu-l mai vad crescand sub ochii mei; in fiecare seara zice ceva nou (in seara asta a zis nani, acum 2 seri striga prin casa maaamiii, maaamiii) si face ceva inedit si nu-mi vine sa cred in ce stadiu ne-a adus civilizatia asta si epoca asta moderna: de a-ti duce viata in mijlocul unor oameni pe care nu-i cunosti, de a face mereu ceva stupid si total nefolositor pe termen lung, de a ne instraina pe zi ce trece de cei iubiti, de a goni mereu dupa efemer.

Flori

p.s. acum o saptamana, a venit cu tati si mi-au daruit fiecare cate un buchet de flori si a fost simpatic foc cand mi-a daruit buchetul cu florile in sus, asa cum se cuvine, fara sa-i zica nimeni nimic:) plus ca acum o luna si jumatate, erau numai flori prin casa, si i-a zis tati ca e ziua lui mami si au tot cantat La Multi Ani, incat mai bine de 2 saptamani, de fiecare data cand vedea flori, vroia sa cante La Multi Ani (facand niste semne asa din maini). Si sambata, venind de afara cu ceva frunze adunate de prin parc, a vrut un pahar in care sa le puna si a vrut sa cante din nou La Multi Ani!:)) molipsitor

01 noiembrie 2010

Vorbe/clipe/semne de neuitat

Si pentru ca mai am inca acces la blogger (pe aici nu prea am acces la multe, dar azi nush cine a uitat ceva deschis pe server:d) hai sa enumar rpd rpd ce mai zice Simeon, ca e tare delicios, plus ca nu stiu cand mai prin momentul (cine il stie pe Simeon, care e mai linistit, nu o sa creada ce scriu, dar e pe bune, plus ca e un jurnal pe care vreau sa i-l arat si lui mai tarziu)

Ham = catelul
Miaaaau = pisica, fireste
Biii = capra, oaia
Muuuu = vaca
Biiiizzz = musca, albina, tantarul, insecte in general
Iiaaa, iiaaa = magarul
O tzacaiala nedefinita pentru a scrie ceva, dar delicioasa pentru urechi = soricelul
Iîîîîîîî, ridicand asa gatul in sus = girafa
Uaaauuu = leul, tigrul
La, lo, la, lo (o chestie din gat de galop) = calul
Maaac, maaaac = rata
Deschide gura, nezicand nimic = imita pestele
Tuuu-tuuuut-tuuuu-taac (mai greu de descris) = gaina
Ssssss = sarpele
Ciu, ciu, tciu,tciu = elefantul (sa i-a vazut marsluind in cartea junglei)
Mama, tata, = de mai demult fura zise
Uuu, doouaa, tieeeei, cii..ciii (ceva de nedescris, dar simpaticfoc), ooop, nooouaaa, deeecheee = cifrele
Brrrr, brrr = masina, avionul, motocicleta, tramvaiul (vede orice avion trece pe cer, e nebunie totala, pe cuvant de onoare; mergeam aseara cu masina si tot baraia, eu crezant ca e vb de masini, ca erau cu zecile pe langa noi, dar de unde, vazuse el ceva pe cer...)
Da din maini = fluturasul care zboara
Face o chestie cu nasul si gura = iepurasul
Pa-pa = fireste pa, pa
Aaam = atunci cand vrea sa muste din ceva: iar gestul pe care il face cand ii e foame, scoate limba si se mangaie pe burta:))
Tot din maini da, dar ca un fel de morisca = oameni, animale care alearga
Uuuuu = trenul
Apa = la apa
Ana = mama lui vava
Vava = Vladimir din parc
Nana = nasa lui
O chestie de buica, bicaaa, icaaa = la bunica
Pipi, caca = le zice, a inceput sa cam simta momentul, dar nicio sansa sa faca ceva la olita...:(

Le-am facut asa ca o lista, si am inscris majoritatea cuvintelor pe care mi le-am adus aminte. Mai sunt si altele, stiu ca altii vorbesc mai multe decat noi, dar sincer nu ma intereseaza aceste comparatii daunatoare. E al meu, asta face, asta zice si il ador!!!!! Si mai e ceva: il intereseaza literele (pe langa cifre...). Si sunt in cautare de un joc interesant cu litere: cine ma citeste, nu strica un sfat, ca nu prea mi am timp sa fac networking :d

1 noiembrie

Uite ca a venit si momentul de a intra si pe blogul acesta uitat de lume, uitat de mine...Asta pentru ca e putina liniste azi, prin birou, prin trebi, o data ce directorul este in concediu!!!:)

Am reintrat in bransa muncii si se vede ca nu mai sunt prezenta nicaieri - nici in spatiul real, cu atat mai putin in cel virtual. Abia mai reusesc sa-mi verific mail-ul, abia mai reusesc sa citesc stirile (sincer, citesc un ziar cand vin cu metroul spre casa), abia mai reusesc sa ma bucur de pitic (ceea ce este cel mai grav pentru mine si pentru el:((((; de obicei iesim seara afara, daca ajung in timp util pentru plimbare...oricum, cand ajung acasa, vine spre mine asa, parca nerabdator, parca suparat, parca vesel, parca parca...initial nu prea ma baga in seama, apoi incepe sa-mi povesteasca ce-a facut ziua si cand se arunca o data in bratele mele, nu vrea sa mai coboare:).

Acum o luna a inceput schimbarea. La mine au fost probleme cu actele si cererile, nici acum nu s-au rezolvat toate - mai sunt cateva pe care trebuie sa le depun la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Sociala...s-au scurs vreo 2 saptamani pana am avut tot ce-mi trebuie pe birou, s-a scurs luna si inca nu stiu multi oameni ca m-am intors:d

In luna ce-a trecut, Simeon a trecut din mainile mamei mele, in mainile tatalui, apoi in mainile soacra-mii, ca apoi sa vina din nou mama mea si acum sa stea din nou cu tatal meloman (din fericire a putut sa-si ia liber, dar iarasi se va duce noaptea la studiu, ca si acum 2 saptamani, pentru ca pe10 noiembrie, va avea recital si trebuie sa studieze!). Bon, si Simeon cum a reactionat? UUFFF, greu de zis, greu de facut. Cu mama mea, "bunica care desfacea prunele" care este cu "bunicul care fluiera si care l-a tuns"(asta e denumirea pentru a o/ii deosebi), s-a impacat bine, s-a vazut mai des cu ea, s-a jucat, s-a distrat, au iesit afara, au dormit, au papat, au invatat cuvinte noi (ploua, bine fara"l", ana, vava, cinci, zece), deci toate bune!!! Cu tati, ei, ca si cu tati, nazuri, mofturi, nazdravanii, mai ales ca tati nu a stat niciodata cap-coada cu Simeon si a fost o provocare pentru amandoi :)), dar au invatat ca e tare fain sa stea impreuna! Insa, cu mama soacara, "bunica, care are cal si vaca", ei, alta poveste - s-au impacat ei pana la urma, pentru ca nu era nicio alta alternativa pentru Simeon, cand s-a vazut toata ziua numai cu ea in casa si numai in casa si atunci si-a vazut de-ale lui, dar era asa de posomorat cand veneam acasa seara, incat mi se rupea inima - si nu doar ca era posomorat, insa a inceput un sport activ care vad ca se inteteste pe zi ce trece - da cu palmele in mine si ma mai trage si de par, cand prinde ocazia. Din ce am observat, e o modalitate de razvratire, de suparare din partea lui, pe care de multe ori o face cu zambetul pe buze...Asta e o noua achizitie de-a lui in materie de comportament si nu am habar cum sa reactionez vis-a-vis de el.

Era sa uit, dar noroc ca exista optiune de a reveni in text - Simeon mananca de la inceputul lui octombrie lapte de capra, numai lapte de capra, adica AM SCAPAT DE LAPTE PRAF. Ufa! Nu-i placea deloc, nu-l tolera, abia il manca, doar cu cereale 7Korn de la Milupa, pana am zis intr-o seara sa ii dau sa guste lapte de capra; (sincer, m-am gandit atat la Simeon, cat si la bunicile, care nu aveau treaba cu pregatirea laptelui praf, ml, linguri, masuri, temperatura...)  WOW! Mirare totala! A baut si inca a baut si inca mai vroia - intr-adevar, lapte cald, cu putina miere, dintr-un pahar normal, baut cu paiul. Si uite asa s-a terminat saga laptelui praf, a inceput o etapa de acomodare intre cele doua tipuri de lapte: lapte prafdin ce in ce mai putin si lapte de capra din ce in ce mai mult, evident (mi-a fost teama sa le amestec, asa ca le faceam pe rand: ii dadeam 2 zile 250 de lapte praf, 30 de capra; inca 2 zile 220 lapte praf, 60 de capra si tot asa pana am ajuns numai la capra; la "biiii", cum ii spune el caprei:)

In rest, este o etapa noua din viata noastra, care inca nu s-a terminat, inca suntem in etapa de acomodare. Sincer scriu, uitandu-ma in jur, printre atatea laptop-uri, panouri, afise, imprimante, zgomote de hartii, cifre si cifrage, planning-uri si meeting-uri, scaune si oameni, ca as da orice, orice sa pot avea un business al meu, din care sa iasa profit familial, numai sa pot sta cu puiul meu, sa-l vad cum creste si cum se bucura de viata, sa pot sa rad cu el, sa plang cu el, sa ma joc si sa zburd, sa citesc, sa vorbesc, sa cant si sa dansez. DAR cum asta e de materia fantasticului, cel putin in viitorul apropiat, raman cu PC-ul in brate printre atatea nonsensuri ale vietii, lasandu-l pe Simeon in voia Celui de Sus si in voia altora.

10 octombrie 2010

CONCURS MANDUCA

CONCURS pentru un port bebe> Speram sa castigam cu ajutorul vostru, celor care intra pe blog din cand in cand.
Speram sa strangem cat mai multe voturi si sa castigam. Ar fi un cadou super pentru Simeon :)


Pasii sunt in felul urmator:
1. Intrati va rog si dati LIKE prima data la
http://www.facebook.com/adellero 

2. si apoi dati un LIKE LA POZA noastra de pehttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=154863054546091&set=t.300387359926

MULTUMIM mult mult pentru vot!



Din pacate nu prea mai am timp sa intru pe net pentru chestii personale sau sa citesc sau sa mai scriu pe aici sau oriunde. Nu am mai citit nimic in ultima saptamana, cu toate ca stau toata ziua la serviciu cu nasul in calculator, dar sunt multe de updat-at:d . Se intelege, am re-inceput serviciul, au fost seri cand am ajuns si la 8 seara acasa, plecata de la ora 7 dimineata...Dur, dur si inca nu am echilibrat schimbarea asta, asa ca...Votati pentru Manduca sa apara soarele pe strada noastra :)

30 septembrie 2010

De-ale parcului

Adunate toate intr-o zi de marti:

- Auzi, tu, baietas, de ce dai in fetita mea? (o bona sau o bunica pe un ton cam strident...)
-....?!
-DA, TU! (apucandu-l serios de brat si aratandu-si coltii). Cum adica sa dai in fata mea cu piciorul? Tie ti-ar placea asa ceva?
-Mmm....(rusinos, timid si incurcat)
-Stiti, nu el a dat, ci celalalt! (o femeie se baga in conversatie)
-Draga, hotarasta-te cine a data in tine: el sau el?
-...el! (adica varianta indusa de femeie)
-Deci, daca te mai atingi de fata mea iti dau si eu un picior, am inteles?

wow


-Hai sa-i dam roata fetitei (o mamica ii spune baietelului ei aratand catre Simeon al meu )
-Stiti, ii zic eu, este baiat!!
-A, da? (se uita asa mirata cand la mine cand la baiat) Am crezut ca e fata: are tricou rosu si sandale in picioare, baietii de obicei nu poarta asa ceva....

nu mai spune tu!


si mai era una dar am uitat-o, nah, daca nu am scris-o atunci cand era proaspata in memoria mea de scurta durata.

Absent...a

De maine incep sau mai degraba re-incep serviciul, aceasta chestie care ne macina toate viata si ne obliga sa traim nshpe ori pe zi alaturi de niste oameni care nu iti sunt nimic altceva decat colegi si eventual, daca ai bafta, sa dai peste niste prieteni. Si uite asa voi irosi eu ore bune bune departe de puiul meu mic - care nu mai este asa de mic, are 1 an si 8 luni incepand de astazi, dar el e mai mititel asa de toti se mira...m-am saturat de astia pana peste cap, no offense! Asa, deci serviciul! Maine ma intorc undeva in sediul vechi pentru chestii administrative - contract, semnatura, explicatii, badge, bla, bla si de maine incep de fapt adevarata munca pe plantatie, dar vaicareala incepe de acum! Sper ca se va impaca bine cu bunica si ca toata lumea va fi happy, happy don't worry:)

26 septembrie 2010

Idei


Stiu, stiu, am net de o saptamana si nu am dat niciun insemn pe aici. Am aruncat ochii doar pe altele :) si m-am stresat cu bagajele, cutiile, gaurile pentru rafturi si inceperea serviciului din 1 octombrie...Pumni stransi, talpi stranse si "bon courage" cum mi-au zis colegii, fie ei francezi sau nu...de ce oare?...o fi asa de rau?!
Am intrat aici doar ca sa postez o chestie faina - un blog din Norvegia pe care l-am descoperit si unde am gasit niste idei foarte interesante si colorate despre casa si design-ul de produs in general. Se pare ca genul Ikea este stilul lor de viata si cum mie imi place muuuult Ikea, ar trebui sa ma mut la ei ca sa fie mai simplu totul:))

19 august 2010

Manduca & nuci de sapun

Pentru ca de maine nu vom mai avea net si pentru ca acum nu mai am timp sa scriu, plus ca sunt foarte obosita...imi notez ca  trebuie sa scriu despre Manduca si nucile de sapun. Surpriza! Treaba de treaba in septembrie, agenda full si din octombrie la munca:|....

Jurnalas, te pup :)) si te las in grija bloggerilor...dac-o fi vreunul sa te citeasca...

Casetofonul

Noua joaca a lui Simeon: casetofonul cu cd player si radio. Tot timpul aceasta raritate si ciudatenie, as putea spune, din lumea high-tech-ului 2010 cu ipad-uri, ipod-uri, apple-uri si mac-uri ( voi pune si o poza cand apuc sa descarc pozele:)) noi ii spunem "mamaliga violeta" - este prima noastra achizitie cu cd player, impreuna ma refer, undeva prin 2003, cand stateam tot printr-o prima chirie impreuna), aceasta raritate a stat undeva pe un raft, in bucatarie, si ne incanta in fiecare zi. Simeon a trecut cu vederea.

DAR azi, cu mutatul nostru si dezasamblatul rafturilor si asamblatul cutiilor, casetofonul a ramas pe undeva pe jos prn bucatarie. Cine a venit lipa-lipa la mamaliga? Ai ghicit:) Si a inceput sa butoneze si nu intelegea care-i faza, pana i-a dat-o de capat: are un buton culisant pentru radio pe aceeasi linie in 4 trepte (on / am / fm / off) - uite ca   a nimerit-o si a reusit sa deschida radio-ul, adica sa lase butonul la treapta fm. Era tare incantat si vreo 5 minunte asta a facut, a inchis si a deschis radio-ul :))

Plictiseala. Altceva nu mai face? Hmm, a mai vazut un buton. A apasat si hopa, s-a ridicat o trapa - wow:)) inautru, era un disc rotund si mic, atasat de trapa cd player-ului: asta e, si-a invartit-o de am crezut ca o sa-si ia zborul nu alta. Da' a descoperit ca e mai fain sa inchida si sa deschida trapa de la cd player, mult mai fain si mai zgomotos...

Liniste. Alt buton. Mai bine zis o rotita. Mmm...se schimba vocile si muzica? Mama, ce fain:))
Si inca nu a descoperit volumul....

Si a fost doar dimineata cu el, bineinteles printre alte multe joculete. Daca ar sta pe mana lui permanent, cred ca in maxim 5-6 zile casetofonul poate fi data la cei care urla in fiecare dimineata, pe aici, prin spatele blocului: "fiare vechi, fiare vechi luaaaaaam!!! fiare vechi!!!"

18 august 2010

Uite esarfa, nu e esarfa

Azi am incercat una din activitatile pe care le-am gasit pe un site ff dragut, pe care il uitasem intre timp - rusinica! pentru ca este o sursa de inspiratie. Am incercat de mai demult si deschide si inchide, dar si toboganul pentru mingiute (cel din uma a avut drept componente doar toboganul, fara stativ, din lipsa detimp)
Si pentru ca nici azi nu aveam timp (desi cred din ce in ce, ca ar fi vorba mai multe de time management decat de timp, asa, static...) sa confectionez ceva, am aplicat ceva rapid:
Tunelul esarfei - ai nevoie de un tub din acela de carton de la o rola de servetele de masa + 1 esarfa.

Se pune esarfa in tub si se cauta esarfa. Unde este?  Se trage de esarfa, apoi se pune din nou in tub si il lasi pe copil sa descopere singur.

La Simeon a mers doar de 3 ori faza cu ascunsul si s-a plictisit repede - 3 ori, din care prima a fost demonstratia mea si celelalte 2 demonstratiile lui, adica el o ascundea in tub, el o scotea din tub :))

Lui ii plac de-acum lucrurile mai complexe, din ceea ce am vazut, dar asta era o varitanta provizorie printre jucariile din casa, daca tot nu am iesit afara dimineata (datorita mutatului, se intelege - bagaje, liste, telefoane, curatenie, etc.) Exemplu de lucru complex pe care l-a facut ieri seara in parc, la locul de joaca Pampers din Tineretului: la exteriorul unui perete al unui mic bord de nava maritima (aceea cu roata de la locul cu nisip), sunt amplasate mai multe bile, as putea zice, 7 la numar, aliniate frumos intr-un stativ si fiecare bila are 6 fete diferite (steluta, soare, floare, masina, locomotiva, catel), in culori variate. Foarte buna idee de joc.
Ghici ce a facut Simeon-ul meu scump? Le-a aranjat pe toate cele 7 la fata de catel :) SUPER!!! Deci faza cu esarfa de azi e cam expirata. Vreo idee de joculet in casa, asa mai complex?

sursa

17 august 2010

:(( trist

Tragedie la maternitatea Giulesti in urma exploziei: 4 bebei au murit deja si alti 7 sunt internati cu arsuri grave.
Grav, grav ce se intampla azi in tarisoara noastra. Neglijenta oamenilor de langa noi, care chipurile au in mana sanatatea si viata noastra, face victime din ce in ce mai des. Toti ii acuza pe politicieni, presedinte, premier, dar daca te uiti putin in jurul nostru, ai sa vezi ca omul de langa noi este vinovat cam de 70% de ce se intampla, daca nu si mai mult. Mai multa responsabilitate si constiinta de sine si de cei din jur ar face minuni. Nu mai vorbesc acum de frica de Cel de Sus...Si iarasi de responsabilitate!

16 august 2010

Dor, dar nu doare, inca

De aceasta chirie? Pentru ca are si acest loc si parti bune, nu doar rele. Pe interior e de bine, pe exterior e de rau, cam asa as putea concluziona. Dar e si de bine. Si dor va fi cu siguranta, cand ne vom vedea intr-un apartament aproape la jumatate cat acesta, cu o spatiere absolut altfel, cu o singura baie :(( si cu vecini care inunda (nici nu ne-am mutat acolo, ca vecinu' de la 7, cel de deasupra adica, a si provocat o mica inundatie in baie care a ajuns pana la 5...)


Dor de spatiul acest imens cu 3 camere, cu o bucatarie cat un mic dormitor, cu 2 bai si multa luminaaaa. Si de proprietara foarte draguta care nu ne-a deranjat niciodata.
Dor de prizele astea smechere care permit doar stechere, nu si degete sau cuie sau bete.
Dor de vecinii foarte draguti, amabili si saritori. Oameni cu bun simt, singurii vecini de acest gen de cand stam in chirie:d Vecinul de la unu ne pune la curent in fiecare dimineata intre 9 si 10 cu noile tendinte in muzica pop dance, party music:)
Dor de aerul conditionat care nu functiona si de usile care scartaie la o zi dupa ce le ungi cu uleiuri scumpe.
Dor de locul unde Simeon a inceput sa mearga singur si preumbla peste tot, fara sa stea prea mult pe ganduri: stie unde e sufrageria, camera de bagaje :)), dormitorul, baia; aici si-a perfectionat deschisul usilor, si a invatat sa treaca pragurile imense, aici a invatat sa doarma si cu galagie - cred ca a fost nevoit, altfel nu avea cum sa doarma defel, avand in vedere ca in fiecare noapte avem concert hard-rock dat de o haita de vreo 12 caini comunitari (si stam la etajul 2...) si aici am inceput operatiunea "Chilotelul"
Dor de spoturile atarnate de fire :))
Dor de pervazele cu flori.
Dor de porumbeii matinali si de pisica cersetoare.


Lui Simeon ii va fi cel mai greu - alt apartament, alt spatiu, alt miros, alte camere, alte usi si alte praguri, adica iarasi TOTUL NOU. Clar ii va fi dor de ce e vechi si cunoscut, de locul lui de joaca din sufragerie, de raftul din bucatarie de unde scotea tot ce gasea de mancare si nu numai si de oglinda enorma din hol unde se schimonoseste in fiecare zi.

Sper din tot sufletul sa nu ne mai mutam din locul unde ajungem acum decat atunci cand va fi pentru casa noastra. Ce frumos e sa visezi cu ochii in monitor si degetele pe tastatura.

14 august 2010

De ziua mamei

Maine, 15 august este si ziua mea. Cum asa? Maine este o sarbatoare foarte mare pentru ortodoxii crestini, este Adormirea Maicii Domului. Si cum numele se serbeaza indeosebi la adormirea unui sfant, atunci inseamna ca si eu pot sa imi spun La Multi Ani:) Pe langa numele pe care toata lumea il stie, mai am inca un nume de botez: Mariana - dupa nana mea de botez, pe care nu am cunoscut-o niciodata constienta fiind, pentru ca la 1 an de la botezul meu ei s-au despartit si fiecare a luat drumul lui. Nana a plecat din tara, iar pe nanu l-am vazut doar de 2 ori, ultima data cand eram in clasa a VI-a. Demult. 
La Multi Ani! Sa am putere si rabdar sa-mi cresc puiul mare - si cu ajutorul celor din jur de acum inainte, este firesc. Sa am putere sa ma adaptez repede si eficient la serviciu si sa nu vin cu nervii la pamant de la birou, pentru a ma putea bucura de Simeon si de familie acasa. Sa am putere sa traiesc asa cum vreau.

Odata ce acest jurnal este unul fundamentalmente eclectic, imi permit sa scriu aici si Acatistul Adormirii Maicii Domnului, pentru ca Simeon, cine stie unde si cand, sa-l poata citi. O citire cu folos si pace in suflet:


După obişnuitul început…

Condacul 1:

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem ţie Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm ţie: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

Icosul 1:

Îngerul întâi stătător, din cer a fost trimis, să spună Născătoarei de Dumnezeu, mutarea ei la cer, fără de grijă şi mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. Şi luminat strălucind înaintea ei stând, a zis aşa:
Bucură-te, preavesela Maică a Împăratului;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, împărăteasa cerului şi a pământului;
Bucură-te, preamărită, că vine cu slavă la tine Fiul lui Dumnezeu să te ia la cer;
Bucură-te, ceea ce eşti preamărită, prin vestirea ducerii tale către Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, cea aleasă de Dumnezeu din toate neamurile;
Bucură-te, sfânta încăpere a Cuvântului lui Dumnezeu;
Bucură-te, plinirea vestirii profeţilor;
Bucură-te, preacinstita cunună a apostolilor;
Bucură-te, podoaba şi stăpânirea ocârmuitorilor;
Bucură-te, înfrumuseţarea arhiereilor şi podoaba preoţilor;
Bucură-te, povăţuitoarea monahiilor, celor înţelepţite de Dumnezeu, către Împaraţia cea de sus;
Bucură-te, ceea ce deschizi uşile raiului neamului creştinesc, celor care pururea te fericesc pe tine;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

Condacul al 2-lea:

Marii ierarhi, Dionisie, tainicul ceresc, Irotei cel minunat şi Timotei, cel încuviinţat cu dumnezeiască arhierie, văzând ceata apostolilor, adusă cu voia ta de faţă pe nori de la marginea lumii, la preacinstită Adormirea ta, preanevinovaţi cântau lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea:

Toată făptura cea înţelegătoare, împreuna cu căpeteniile cetelor cereşti, au venit cu Împăratul lor, Care, în mâinile cele începătoare de viaţă, a luat sufletul Mamei Sale. Iar Petru, cel cu credinţă fierbinte, cu multe lacrimi a zis către ea aşa:
Bucură-te, Maica Făcătorului lumii care te-ai suit la cele fără de grijă;
Bucură-te, ceea ce te-ai mutat la lărgimile cele mari ale cerului;
Bucură-te, că prin suirea ta, ai sfinţit cele patru stihii;
Bucură-te, că prin mergerea ta, ai veselit cele cereşti;
Bucură-te, ceea ce ai fost primită în frumosul Ierusalim de sus;
Bucură-te, ceea ce cu bucurie ai intrat în locaşurile cele nefăcute de mâini omeneşti;
Bucură-te, împărăteasa heruvimilor şi a serafimilor;
Bucură-te, stăpâna îngerilor şi a arhanghelilor;
Bucură-te, mângâierea şi izbavirea credincioşilor;
Bucură-te, ajutorul şi sprijinirea moştenirii tale;
Bucură-te, solitoarea către Dumnezeu, pentru tot neamul creştinesc;
Bucură-te, întru tot bună şi dătătoarea tuturor bunătătilor;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 3-lea:

Puterea Celui De Sus a răpit din India pe Toma, care prin oarecare voire a lui Dumnezeu nu s-a întâmplat la preacinstita Adormirea Maicii lui Dumnezeu să fie de faţă şi a fost dus la mormântul cel primitor de viaţă. Deci pentru Toma, fiind desfăcut mormântul plecându-se să o vadă acolo, a cunoscut că este înălţată la cer şi crezând vedeniei sale celei din călătorie prin văzduh, a cântat: Aliluia!

Icosul al 3-lea:

A înţeles astfel ucenicul, că din iconomia lui Dumnezeu i-a fost rânduit să nu se întâmple să fie la înmormântarea Maicii Domnului împreună cu ceilalţi. Pentru aceea, bucurându-se pentru Adormirea ei cea fără de moarte, a zis aşa:
Bucură-te, că ai fost luată de la pământ de Fiul tău;
Bucură-te, că te-ai suit la cele înalte, spre a te îndulci de slava lui Hristos;
Bucură-te, că te-ai suit la cele de sus, înconjurată de toate căpeteniile îngereşti şi i-ai aruncat lui Toma omoforul tău în vazduh, ca o adeverire, spre mărturie;
Bucură-te, că ai fost purtată de heruvimi, la cele mai presus de ceruri;
Bucură-te, că ai fost înalţată cu cântare de mare cuviinţă prin porţile cereşti, de mai marii puterilor îngereşti;
Bucură-te, că eşti înconjurată şi fericită de toţi locuitorii cerurilor;
Bucură-te, cer pământesc, care eşti înălţată la locuinţa Celui de Sus;
Bucură-te, tronul Domnului, care eşti înălţată de la pământ la Împărăţia cerească;
Bucură-te, solitoarea noastră şi tare sprijinire la Fiul tău;
Bucură-te, chezăşia noastră către Dumnezeu, spre mântuire;
Bucură-te, Împărăteasa creştinilor şi ajutătoare pentru dobândirea Împărăţiei cereşti;
Bucură-te, Maica Vieţii, şi, după Dumnezeu, nădejdea vieţii noastre celei veşnice;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 4-lea:

Vifor de gânduri netrebnice şi necredincioase, având în sine evreul Atonie, şi văzând pe purtătorii de Dumnezeu apostoli, ducând la mormânt cu mare cinste trupul cel preacurat al Maicii lui Dumnezeu, s-a pornit ca să-l răstoarne. Dar fără de veste, odată cu orbirea, i s-au tăiat şi mâinile, ce au rămas lipite de pat. Acela apoi, prin credinţă, Mamă a lui Dumnezeu te-a mărturisit pe tine cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea:

Auzind tainicii apostoli şi singurii văzători ai Cuvântului pe îngeri cântând înalte cântări, la înmormântarea trupului celui de Dumnezeu purtător, şi vrând sa-i dea cinstea cea placută lui Dumnezeu, s-au nevoit cu un glas a cânta aşa:
Bucură-te, ceea ce ai luat bunăvestire, pentru mergerea ta la Împărăţia Cea de Sus;
Bucură-te, ceea ce de la binevestitorul Gavriil ai primit ramura cea de bucurie a raiului;
Bucură-te, că ai luminat mulţimea heruvimilor cea prea cinstită;
Bucură-te, că ai luminat firea serafimilor cea preamărită;
Bucură-te, ceea ce ai fost de patriarhii Avraam, Isaac şi Iacov mai înainte inchipuită;
Bucură-te, ceea ce ai fost de profet mai înainte vestită;
Bucură-te, că ai înfrânt semeţia cea rea a evreului;
Bucură-te, că ai dat lui vindecare.
Bucură-te, ceea ce ai întors necredinţa lui Atonie la credinţă;
Bucură-te, ceea ce ai primit pocainţa lui;
Bucură-te, că înalţi la cer pe cei ce au iubire şi credinţă către tine;
Bucură-te, că eşti izbăvitoarea celor ce cu credinţă tare cheamă numele tău în ajutor;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 5-lea:

Sfinţii apostoli, ca nişte stele conduse de Dumnezeu fiind în lume împrăştiaţi pentru predicarea Evangheliei, răpiţi au fost pe nori prin văzduh şi adusi spre înmormântarea Maicii Domnului, pe care cu laude şi cu cântare petrecându-o împreună cu îngerii cântau: Aliluia!

Icosul al 5-lea:

Văzând văzătorii de Dumnezeu pe Stăpânul lor, luând în mâini sufletul Maicii Sale şi cunoscând că El este Domnul, s-au nevoit cu cântări sfinţite a lăuda pe cea binecuvântată şi au cântat aşa:
Bucură-te, Împărăteasă, care ai purtat pe Cel ce împărăţeşte peste toate;
Bucură-te, cea ce şi tu însăţi eşti purtată de mâinile Fiului tău;
Bucură-te, sceptru împărătesc, din dreapta lui Hristos;
Bucură-te, stâlparea porumbiţei, cea din mâna lui Noe;
Bucură-te, toiagul lui Aaron, care a odrăslit neputreziciunea;
Bucură-te, crinul cel neveştejit, care a înflorit nemurirea;
Bucură-te, chivotul însufleţit de Dumnezeu, al dumnezeiescului parinte David;
Bucură-te, psaltire şi alăută preafrumoasă, ce ai ridicat mărirea profeţiei;
Bucură-te, chivot însufleţit, al sfinţeniei Domnului;
Bucură-te, viaţă care ne-ai adus pe noi întru bucurie Domnului;
Bucură-te, cortul cel umbrit de heruvimi;
Bucură-te, Sfânta Sfintelor, cea grăită de serafimi;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

Condacul al 6-lea:

Apostolii, purtători ai cuvântului lui Dumnezeu în lume, după ducerea Maicii Domnului la cele de sus, fiind aşezaţi la obişnuita masă comună şi luând o parte de pâine şi înalţând-o în Numele Domnului, deodată au vazut de sus pe Împărăteasa, Născătoarea de Dumnezeu, împreună cu îngerii purtători de lumină şi auzind-o, dându-le lor pace de la Fiul ei şi Dumnezeu, au cântat: Aliluia!

Icosul al 6-lea:

Strălucit-a nouă de voie Hristos, Soarele dreptăţii, din preacuratele tale coapse şi prin buna înţelepciune a predicii apostolilor lumea s-a luminat, iar pe tine, Maica Lui din neam în neam te-a preamărit. Pentru aceasta şi noi te fericim cântând ţie:
Bucură-te, pururea Fecioara, că de toate neamurile în veci eşti mărită;
Bucură-te, prea bună şi prea îndurată, asupra oamenilor mare ajutătoare;
Bucură-te, că ai împlinit făgăduinţa cetei ucenicilor;
Bucură-te, că prin mijlocirea ta, dai pace lumii de la Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, privire preadorită şi dulce a sfinţilor;
Bucură-te, bucuria cea întru tot veselitoare, a preacuvioaselor maici şi a sfintelor fecioare;
Bucură-te, că treci peste corturile drepţilor din rai;
Bucură-te, că îndreptezi pe toţi spre dumnezeiasca slavă cerească;
Bucură-te, plinirea doririi tuturor lucrurilor celor bune;
Bucură-te, începutul mântuirii omeneşti;
Bucură-te, Împărăteasa celor ce împărăţesc, după Dumnezeu pe pământ;
Bucură-te, Doamna şi Stăpâna celor ce domnesc după Domnul şi Stapanul cerului;
Bucură-te, cea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 7-lea:

Pe toţi, cei ce vor să intre cu credinta în sfânta ta biserică, Născătoare de Dumnezeu, pururea îi miluieşti, iar pe cei ce te măresc, de toate asupririle şi supărările îi izbăveşti. Pentru aceea, şi binecredinciosului nostru popor, care pururea te fericeşte, învingere asupra potrivnicului îi daruieşte şi toate cele de mântuire ne dă nouă, care ne rugăm ţie, cântând: Aliluia!

Icosul al 7-lea:

Arătat-a făptura nouă, arătându-Se nouă Domnul, Făcătorul tuturor, prin tine Născătoare de Dumnezeu; iar tu, având purtare de grijă pentru noi, rudenia ta, care cu cinste serbăm Adormirea ta, primeşte să cântam ţie unele ca acestea:
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, cea aleasă dintre pământeni;
Bucură-te, ceea ce eşti mai presus de cele pământeşti şi de cele cereşti;
Bucură-te, că te-ai suit mai sus de heruvimi şi de serafimi;
Bucură-te, că ai adunat prin nori ceata apostolilor la înmormântarea ta;
Bucură-te, caci cu puterea lui Dumnezeu, dovedire învederată, după înmormântarea ta, inaintea lui Toma te-ai aratat în vazduh, când venea pe nori;
Bucură-te, că prin aceasta ai adeverit mutarea ta cu trupul la cer;
Bucură-te, că ai dat lui Toma omoforul tău, ca o podoabă de încredinţare a mutării tale;
Bucură-te, ceea ce eşti împodobită cu frumuseţea tuturor virtuţilor;
Bucură-te, ceea ce ai primit în pântecele tău pe Fiul lui Dumnezeu spre mântuirea oamenilor;
Bucură-te, ceea ce ai înflorit ca un finic cu trupul;
Bucură-te, că te-ai înălţat ca un cedru în slava cea cerească;
Bucură-te, pomul vieţii, cel sădit în mijlocul raiului celui de sus;
Bucură-te, corabia cea înţelegătoare, ce te-ai înălţat din potopul morţii, la cele de sus;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu nu laşi pe noi!

Condacul al 8-lea:

Ca pe un soare întru cele de sus, ştiindu-te pe tine, Stăpână aleasă, suită de Fiul tău înăuntrul frumuseţilor celor mai presus de fire şi a bunătăţilor celor nespuse din ceruri, fiind ţinută cu plăcere în mâinile Lui şi cu bucurie stând la dreapta lui cea începătoare de viaţă, pururea cântăm Lui: Aliluia!

Icosul al 8-lea:

Cu totul fiind ridicată la cele cereşti, iar pe cele pământeşti nelăsându-le Maica lui Dumnezeu, de mâinile Fiului tău ai fost purtată întru cele nepătrunse, la Ierusalimul cel de sus, la cetatea cea frumoasă şi cu totul luminată ai intrat, de heruvimi şi de toate puterile cereşti fiind înconjurată şi cântându-ţi-se unele ca acestea:
Bucură-te, al cărei sfânt suflet se sălăşluieşte în Sionul cel de sus şi prealuminat;
Bucură-te, al cărui trup nestricăcios se preamăreşte, împreună cu sufletul;
Bucură-te, ceea ce ai intrat în cetatea cea împărătească a Atotţiitorului;
Bucură-te, ceea ce te-ai înălţat în raiul cel frumos, sădit sus în ceruri;
Bucură-te, ceea ce te-ai mutat în cetatea împodobită cu pietre strălucitoare;
Bucură-te, ceea ce eşti dusă în cetatea cea înconjurată de oştile cele preaînalte;
Bucură-te, că eşti luată mai presus de ceruri de Fiul tău, cu bună cuviinţă dumnezeiască;
Bucură-te, că eşti mai cinstită decât toate minţile cele nematerialnice ale îngerilor;
Bucură-te, ceea ce duci rugăciunea celor credincioşi, la Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce te rogi neîncetat pentru noi la scaunul Fiului tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, solitoarea către Dumnezeu, pentru mântuirea lumii;
Bucură-te, apărătoarea neamului creştinesc, dăruită de Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

Condacul al 9-lea:

Toată firea îngerească te înalţă pe tine, Născătoare de Dumnezeu, iar neamurile omeneşti te măresc, ca pe o Maică a lui Dumnezeu şi serbează preacinstită Adormirea ta, Împărăteasă. Căci pământenii prin tine se împreună cu cele cereşti, iar noi într-un glas cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9-lea:

Cuvintele înaripate ale profeţilor, cele de Dumnezeu insuflate, acum le vedem împlinite întru tine, Născătoare de Dumnezeu. Căci cu adevarat, ai născut nouă pe Dumnezeu cu trup. Pentru aceea, crezând taina Cuvântului lui Dumnezeu cântăm ţie unele ca acestea:
Bucură-te, începutul cel deplin al legii şi al profeţilor;
Bucură-te, steaua lui Iacov, cea prevestită de Varlaam;
Bucură-te, patul marelui Împarat, cel vestit de Solomon;
Bucură-te, lâna cea rourată de Iisus, preaînchipuită de Ghedeon;
Bucură-te, rugul cel nears, mai înainte vazut de primitorul legii, Moise;
Bucură-te, munte sfânt, privit de bărbatul doririlor;
Bucură-te, scară cerească, vazută de Iacov;
Bucură-te, uşă pecetluită şi neumblată, mai înainte vazută de Iezechiel;
Bucură-te, soarele locuirii lui Hristos, cel mai înainte arătat psalmistului David;
Bucură-te, taina ce s-a prezis de profeţi în multe chipuri;
Bucură-te, că întru tine s-au închipuit cuvintele prezise, ale tuturor profeţiilor;
Bucură-te, că ai primit toată iconomia Celui de sus, pentru mântuirea lumii;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta, nu ne laşi pe noi!

Condacul al 10-lea:

Vrând să mântuiască lumea, Domnul tuturor, din neamul pământenilor te-a ales pe tine Maică pentru Sine. Facându-se om pentru noi, S-a suit la cer, de unde Se pogorâse şi cu Sine te-a ridicat şi pe tine, spre a petrece în slava cea veşnică şi a Împărăţiei, împreună cu Dânsul fără de sfârşit. Pentru aceea, ca un Dumnezeu, aude de la toţi: Aliluia!

Icosul al 10-lea:

Zid eşti credincioşilor, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară. Şi apărătoare tuturor celor ce aleargă, la tine, Preacurată, căci tu te-ai mutat la ceruri, ca să fii solitoarea cea mai de aproape, pentru toţi care cântă ţie:
Bucură-te, cetatea marelui Impărat, aşezată deasupra munţilor cereşti;
Bucură-te, zid şi acoperământ, ce nu te ascunzi de la a noastră stăruinţă;
Bucură-te, că ajuţi pe cei credincioşi să biruiască uneltirile duşmanilor;
Bucură-te, că ai înfrânt mulţimea agarenilor;
Bucură-te, păzitoarea cea neclintită a ortodocşilor;
Bucură-te, împrăştierea ereticilor;
Bucură-te, că ne eşti pace şi bucurie;
Bucură-te, că ai călcat iadul cel atotpierzător;
Bucură-te, cununa aleasă a celor ce cu mintea întreagă luptă împotriva pornirilor trupului;
Bucură-te, preamărirea cea mult preţuită a nevoitorilor mucenici;
Bucură-te, solitoarea odihnei celei fericite a ostenitorilor cuvioşi;
Bucură-te, dătătoarea bucuriei celei veşnice a monahilor celor ce bine au vieţuit;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 11-lea:

Toată cântarea cetelor îngereşti celor însufleţite de Dumnezeu laudă Adormirea ta cea preacinstită, ceea ce eşti cu totul laudată, stăpână Împărăteasă, de Dumnezeu Născătoare. Iar noi din inima aducem ţie, care eşti maica tuturor, smerita noastră rugăciune, împreună cu oştile cereşti, cântând unuia Dumnezeu, Celui ce după vrednicie, te-a preamărit pe tine: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Făclie primitoare de Lumina cea adevărată te-ai arătat nouă celor de pe pământ. Căci tu luminezi sufletele şi le îndreptezi spre cunoştinţa de Dumnezeu, ale celor ce serbează mutarea ta cea cu totul cinstită. Pentru aceasta cântăm ţie unele ca acestea:
Bucură-te, făclia cea nestricată, a Focului celui nematerialnic;
Bucură-te, aurora cea netrecătoare, a Luminii celei neînserate;
Bucură-te, luna strălucitoare din Soarele dreptăţii;
Bucură-te, lumina ce luminezi şi în întuneric;
Bucură-te, făclie pusă în sfeşnicul cel preaînalt;
Bucură-te, izvorul Vieţii, cel răsărit din mormânt la lumină;
Bucură-te, Maica Luminii, care călăuzeşti sufletele celor evlavioşi;
Bucură-te, Maica Dumnezeului tuturor, care mângâi sufletele celor întristaţi;
Bucură-te, ceea ce dăruieşti sfârşit bun celor ce nădăjduiesc spre tine;
Bucură-te, ceea ce la judecata Fiului tău găteşti credincioşilor tăi moştenirea celor din dreapta Lui;
Bucură-te, preafericită, că prin tine vom fi şi noi fericiţi, avându-te pe tine ajutătoare şi sprijinitoare în rugăciuni;
Bucură-te, preabinecuvântată din neam în neam, că Domnul este cu tine, şi prin tine cu noi;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 12-lea:

Văzând mulţimile îngereşti harul măririi, în slăvitul Tron ceresc, daruit Maicii lui Dumnezeu celei cinstite, cu şederea de-a dreapta Fiului ei şi Dumnezeu, i s-au închinat ei Scaunele şi Puterile, au înconjurat-o începătoriile şi căpeteniile, i s-au plecat înfricoşaţii heruvimii, serafimii şi domniile, împreună cu arhanghelii şi îngerii, care smeriţi, o preamăreau cântând: Aliluia!

Icosul al 12-lea:

Cântând întru tot cinstita ta Adormire, laudăm toţi înălţarea ta la ceruri, împărăteasă, Maică a lui Dumnezeu. Iar tu, sfinţeşte, măreşte şi miluieşte pe toţi cei ce cu dragoste te laudă aşa:
Bucură-te, ceea ce ai curăţit pământul, cu paşii preacuratelor tale picioare;
Bucură-te, ceea ce ai sfinţit văzduhul cu suirea ta la cer;
Bucură-te, ceea ce te-ai suit la înălţimea cerească;
Bucură-te, ceea ce priveşti toată frumuseţea cea negraita;
Bucură-te, că şezi întru slava Fiului tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, că te bucuri în veci cu Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, frumuseţea din dreapta Domnului, care înfrumuseţezi pe toţi cei ce în ceruri te fericesc pe tine;
Bucură-te, bucuria tuturor pământenilor care nădăjduiesc spre tine;
Bucură-te, ceea ce eşti îmbrăcată în soare, care străluceşti cu harul şi cu mărirea toată lumea;
Bucură-te, ceea ce te-ai făgăduit a păzi şi a mântui pe toţi care te cheamă din toată inima;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, ceea ce eşti mai cinstită şi de Dumnezeu Născătoare numită;
Bucură-te, care de la răsărit şi până la apus, eşti preamărită de toţi credincioşii ortodocşi;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru Adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Condacul al 13-lea:

O Maică prealăudată a Împăratului cerului şi al pământului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vieţuieşte şi după moarte, primeşte de la noi, la cinstită Adormirea ta, această rugăciune de acum în viaţa aceasta şi la vremea morţii noastre, scapă-ne de toată nenorocirea şi chinul; şi Împărăţiei celei cereşti ne învredniceşte, Împărăteasă, pe noi cei care cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)
Apoi se zice iarăşi Icosul întâi, apoi Condacul întâi iar la urmă se citeşte această rugăciune:

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu:

Preasfântă stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor.
Amin.