Pages

07 iunie 2011

Vizita la stomatolog

Din lipsa de timp, am omis notarea vizitei la stomatolog a lui Simeon. Prima din viata lui. Pe 17 mai. Pregatita cu cateva zile inainte, cum sa deschida gura maaare, spunem AAA sau ranjim putin dintii, ca dna doctor sa poata vedea bine si maselele si dintii. Nu am fost la un doctor specialist pentru copii, ci la un cabinet normal, undeva pe langa Mall Vitan, la o tanti la care ne-am tratat si noi maselele cu ceva vreme in urma. Avantajul nostru a fost ca ne cunoaste si ca are si dansa acasa copii mici si cunoaste in detaliu ce ii trebui unui pusti de doi ani, care are cateva pete maronii pe un molar din partea stanga jos. Cam nefericit moment, dar mergem inainte.
Din pacate, vestea a venit asa cum am banuit: carie! Solutiile pe care ni le-a dat, pentru a stopa evolutia cariei (un tratament al acesteia la varsta lui este cam dificila) au inceput sa curga:

sa il spalam de doua ori pe dinti, dimineata si seara (ceea ce facem deja, insa fara pasta, pentru ca orice am incercat pana acum, s-a lasat cu efecte nedorite asupra scaunelor cam moi);
sa il spalam cu pasta fara fluor, dar si cu putin-putin fluor din cand in cand (vom incerca si un Colgate)
sa ii luam o periuta electrica, e mai eficienta decat una normala
sa nu ii dam prea multe dulciuri sau multe rontaieli si sa-l lasam apoi nespalat pe dinti

In consecinta, multe spalaturi:p Insa este oricum uimitor cum apar cariile atat de timpurii, avand in vedere ca el chiar nu mananca dulciuri, gen ciocolata, bomboane sau altele, il spal pe dinti in fiecare zi (cu o periuta normala sau cu una degetar, depinde de moment), incerc sa-i dau alimente diverse.
Poate este si o carenta de calciu, daca stau bine sa ma gandesc, pentru ca a avut o perioada cand a refuzat laptele de orice fel, pana l-am gasit pe cel de capra (care, chipurile, o doctorita de la Budimex ne-a spus ca e foaaaarte slab in calciu si nu e deloc recomandat sa se dea simplu la copii, ci doar in combinatie cu cel de vaca). Inca din perioada de refuz al laptelui, am cautat alimente bogate in calciu si am incercat sa i le introduc in alimentatie, gen: migdale, broccoli, somon, smochine, spanac, soia (i-am dat tofu), salata, linte, masline, legume verzi in general.
Cu toate acestea, se pare ca nu se inscrie in modelul stiut si dat de doctori, asta inca din 31 ianuarie 2009..

Un comentariu:

Roxana spunea...

oof...nasol:(
cam aceleasi sfaturi le-am primit si noi.
Dar eu o spal cu periuta normala si cu pasta, fara fluor, de cand are 4 dinti in gura:d. Am vrut sa previn cat pot orice neplacere de genul asta.
O sa iau si una cu fluor, sa o spal la 2-3 zile.
Ideea e ca minunatele carii se formeaza mai ales noaptea, cand dintii sunt atacati de bacterii si alte nebunii din gura, si stau la cald. Noua ne-a zis dr. ca doar fluorul combate cariile, nimic altceva.
Pupici si sa nu mai veniti cu vesti d-astea:(